skip to Main Content
rosta-ekollon

Rostade ekollon

Så här års, beroende på var i landet du bor, finns det gott om ekollon på marken. Eken växer vilt upp till Dalälven, den kan planteras längre norrut men enligt uppgift bildas inga ekollon förutom längs södra norrlandskusten. Ekollon är beska i smaken* så de ska inte ätas råa. De gröna ekollonen som inte fått skal är mildare i smaken men innehåller inte lika mycket näring. Ekollonen på bilden har rostats på stekfat över öppen eld tills skalet var brunförkolnat (alternativt kan du köra dem i ugnen på 275 grader). Sen är det bara att skala och käka! Kom ihåg att det inte ingår i allemansrätten att plocka vare sig ekollon eller hasselnötter, du måste fråga markägaren om lov först. Eken som vi plockat ekollon under står på vår egen mark.

*Ekollonens beska smak kommer av den höga halten garvsyra som förr användes för att bereda skinn till läder och för att färga svart.

Back To Top