skip to Main Content
????????????????????????????????????

Eget barkmjöl & barkbröd

Under sommaren togs några tallar ned hemma på gården och jag passade på att ta lite bark från dem för att göra barkmjöl. När man är helt novis är det svårt att uppskatta hur mycket eller lite bark man behöver för att det ska räcka till att baka på. Eller i alla fall att dryga ut sitt vanliga mjöl med. När man barkar en tall får man loss den bruna och gröna ytterbarken och även den ljusa innerbarken (kambiet). Det är innerbarken som ska bli till mjöl, kvar syns en naken trädstam med själva furuvirket. Jag använde mig av en helt vanlig Morakniv för att pilla loss en flik i barken. Lite pilligare var det att sedan avlägsna all ytterbark från innerbarken, men ett jämnt underlag underlättade. När all bark var rensad skulle den lufttorka tills den kändes torr. Nästa steg efter att ha fått torka i luften var att rosta barken. Hade jag gjort det riktigt skulle jag kanske ha rostat den i en panna över en eld, men ugnen fick duga lika bra. Observera att bark bränns ganska lätt i ugnen så håll ett vakande öga på rostningen!  Sedan ska barken malas. Hur maler man bark som trots torkning och rostning liksom ändå är lite segt? Vanliga mixerstaven fick duga i det här lilla experimentet och mer finmalet än så här blev det inte.

Hur blev det då? Blev det något barkbröd av mitt barkmjöl från tallarna på gården? Och gick det att äta? Om man nu ska baka barkbröd efter konstens alla regler enligt vad jag kan anta vara gammal tradition så känns det inte alldeles helt rätt att använda jäst. Jag har funderat i många banor om hur jag skulle gå tillväga, men ett tag var jag mest inne på att riva potatis som skulle få jäsa ett dygn innan det skulle bli något slags tunnbröd. Sedan slutade just detta experiment med att jag gjorde en surdegsgrund på råg. Planen var att göra hårt bröd. Hittills har brödet fått mycket beröm. Barnen som smakade konstaterade att det var det godaste hårda bröd de någonsin ätit. Här nedanför hittar du en nedladdningsbar version av det recept som jag har använt!

Recept på knäckebröd

1
2
3
4
5
6
7
Back To Top