skip to Main Content

Nya produkter från skog

Med ljus, vatten och koldioxid som huvudingredienser skapar skogen förnyelsebara resurser. Och av den förnyelsebara skogliga råvaran kan vi faktiskt göra allt som vi idag gör av olja.

Vad kan vi göra av skogen?

  • Flervåningshus i trä
  • Bioenergi inklusive bränsle till fordon
  • Ligninbaserad kolfiber kan användas till flygplan, vindkraftsturbiner och annat som traditionellt sett görs av stål
  • Biokompositer som kan användas till instrumentpaneler och möbler
  • I läkemedel kan cellulosapulver användas för att underlätta upptag av det medicinskt verksamma ämnet
  • Rester från skogsindustrin kan användas som mat till mikrosvampar (de äter sockret i träet) som i sin tur används till fiskfoder
  • Textilier till kläder och tekniska textilier som används till möbler, bilinredning etc
  • Trä kan till och med göras transparent så att det kan användas till fönster, trä är dessutom starkare än glas och har det bättre isolerande egenskaper i förhållande till glas
  • Elektronik kan tryckas (!) på papper vilket kan användas för att producera smarta förpackningar, tryckta solceller, reklamskyltar och nya typer av sensorer.
  • Av nanocellulosa (en transparent gel) kan användas för att ge textur åt mat, emulsionsmedel i färg, som en biobaserad barriär i dryckeskartong, isolering i byggnader och mycket mer

Byggnader

Flervåningshus i trä. Klicka på bilderna för att se fler detaljer från byggnaderna. Bilder från Svenskt Trä.

Strandparken Strandparken
Limnologen Limnologen
Inre hamnen Sundsvall Inre hamnen Sundsvall
Copperhill Åre Copperhill Åre

Framtidens produkter från skogen

Morgondagens samhälle behöver produkter som till så stor del som möjligt baseras på förnybara råvaror. 

Bild och text från Skogsindustrierna.

Läkemedel

Läkemedel

I läkemedel kan cellulosapulver användas för att underlätta upptag av det medicinskt verksamma ämnet.

Elektronik

Elektronik

Elektronik kan tryckas (!) på papper vilket kan användas för att producera smarta förpackningar, tryckta solceller, reklamskyltar och nya typer av sensorer.

Porslin

Porslin

Porslin av  ComPOT, en hård och hållbar komposit med återvunnen fiber.

Cykelhjälm i trä

Cykelhjälm i trä

En miljösmart cykelhjälm helt gjord av förnybar skogsråvara. Hjälmen består av ett yttre skikt av träfaner och remmarna är tillverkade av slitstarkt papper. Den stötdämpande insidan består av ett skummaterial som till utseende och egenskaper påminner om frigolit men är tillverkat av miljövänlig nanocellulosa.

Kolfiber

Kolfiber

Kolfiber är ett superstarkt, lätt material som bland annat används i racingbilar. Dagens kolfiber är fullt av fossilt kol. Men nu har forskare i Sverige lyckats göra biobaserad kolfiber med lignin, som är en restprodukt från tillverkning av pappersmassa.

Tallolja

Tallolja

Tallolja är en restprodukt vid pappersmassatillverkning. Nu har den börjat användas för att göra diesel. Ett förnybart drivmedel, tillverkat här i Sverige med den svenska skogen som källa!

Kläder

Textilier

Tyg av träfibrer efterfrågas av modeindustrin, men även för teknisk textil. Det kan exempelvis användas som möbeltyg, skärmväggar, marktäckande odlingsdukar eller till bilinredning.

Textil

Textil

Textil kan göras av råvaror från naturen. Det är inte nödvändigtvis hållbart, eftersom produktionsprocesser ofta är dålig för miljön. Lyocell är bra hela vägen: det är träbaserat, framställs i miljöanpassade processer, med låg energiåtgång.

Stratifierat papper

Stratifierat papper

Genom ett svenskt patent kan man nu få ut ett papper i flera distinkta skikt direkt ur pappersmaskinen, så kallat ”stratifierat papper”. Det går till exempel att göra ett papper där ytskiktet är bra för tryck, medan ett skikt inuti gör det mycket starkt.

PLA papper

PLA-papper

PLA-papper är ett helt nedbrytbart ”papperstyg”. På bilden är det svart, mjukt och följsamt men det kan också göras till exempel hårt som plast eller genomskinligt.

Pappersmuskler

”Pappersmuskler”

”Pappersmuskler” är ett pappersmaterial som rör sig av fukt eller temperatur. Rörelsen är helt kontrollerbar. Det går exempelvis att göra förpackningar som öppnar och stänger sig själva.

Cellulosakomposit

Cellulosakomposit

Cellulosakomposit har varmpressas vid högt tryck med enbart vatten som processmedel. Det är mycket styvt, har bättre vattentålighet än vanligt papper och skulle kunna ersätta fossila plaster i bland annat förpackningar och paneler.

Nanofilm

Nanofilm

Av nanofilm kan man göra tunna, böjbara bildskärmar. Alltså en fantastisk möjlighet att göra framtidens datorer både kretsloppssäkra och spännande!

Nanogel

Nanogel

Nanogel görs av pappersmassa och är alltså en helt naturlig produkt med nya egenskaper. Den går bland annat utmärkt att använda i smink, läkemedel och lågkalorimat.

Nanocellulosaskum

Nanocellulosaskum

Nanocellulosaskum är ett nytt svenskt material. Det är superstarkt och väger nästan ingenting. Det kan användas som stötdämpande material i till exempel hjälmar.

Back To Top